Vragen?
Bel 035 - 3033 222

"Als Makelaar kun je nooit op je lauweren rusten"

Geschreven op:
9/4/2021
Lees verder

Fonger Ypma is als directeur van brainbay, data analyse-dochter van NVM, een van de juryleden van de Nationale Makelaar Awards 2021. Zijn modellen en tools zullen bijdragen aan de professionalisering van de makelaars. Hoe denkt hij over de woningmarkt, de huizenprijzen en de rol van de makelaar in de toekomst?

Fonger Ypma weet als geen ander hoe hij de cijfers over de Nederlandse woningmarkt moet interpreteren. “Mensen verkopen hun huis momenteel pas als ze er zelf eentje gekocht hebben. Hierdoor stijgen krapte en prijzen, in heel Nederland.” De aanwezigheid van beleggers in het lagere segment maakt het extra moeilijk voor starters. “Dat maakt de urgentie voor nieuwbouw nog groter. Tegelijkertijd zie ik nog niet dat een mogelijk kansrijke oplossing, namelijk flexibel en modulair bouwen, een vlucht heeft genomen.”

Wel ziet hij een trek van de Randstad naar het buitengebied. “De media overdrijven het aantal echter. Veel mensen dénken aan verhuizen naar het platteland, maar de daadwerkelijke verhuisbeweging naar het buitengebied is de laatste jaren maar met 10 procentpunt gestegen. Dus het is niet zo dat heel Drenthe wordt opgekocht door Randstedelingen.”

Het hele interview met Fonger Ypma lees je hier.